Pomysł na biznes: zakładamy lodziarnię
Kto z nas będąc dzieckiem nie marzył o prywatnej lodziarni, która spełniałaby nasze smakowite życzenia? Może właśnie lodziarnia, to dla Ciebie najlepszy pomysł na biznes. Jak można spełnić takie marzenie? Możesz, np. skorzystać z oferty sieci Lody Przygoda.
Z tego artykułu dowiesz się:
Lody Przygoda to marka stworzona przez ludzi lubiących lody. Masa lodowa produkowana jest specjalnie dla tej firmy. - 8-letnie doświadczenie pozwoliło nam na rozwój sprzedaży lodów włoskich z automatu oraz lodów tradycyjnych - mówi Łukasz Przygoda, ABC Consulting. - Oferujemy współpracę długoterminową na jasnych i czytelnych zasadach. U nas możesz prowadzić biznes a zarazem pomagać potrzebującym dzięki obopólnej współpracy z Fundacją Anny Dymnej. Jako nieliczni
oferujemy 4 formy współpracy, prawdopodobnie najtaniej na rynku! - dodaje.
Pierwsza forma współpracy - Przyczepa gastronomiczna która może być wyposażona w maszynę do lodów świderków lub lodów włoskich
Przyczepa gastronomiczna posiada:
- zabudowę meblową w postaci półek, blatów i szafek;
- kącik sanitarny, w skład którego wchodzą: zlewozmywaki, pompy, zbiorniki i liczniki
- instalacje elektryczne z certyfikatem bezpieczeństwa
- instalacje wodno-kanalizacyjne (tzw. obieg zamknięty) - przyłącza z licznikiem zabezpieczającym
- gniazda 230 V i 380 V - oświetlenie halogenowe - szafka odzieżowa
- lady
- Otrzymujesz:
- Maszynę do lodów - 3 smaki
- Klimatyzację
- Gofrownica
- Tablet do szybkiej komunikacji z hurtownią GRATIS !
- Expres do kawy o wartości 3000 zł GRATIS !
- Brak konieczności magazynowania towaru ! (kupujesz tyle ile potrzebujesz)
- Profesjonalne szkolenie na każdym etapie współpracy
Druga forma współpracy - Mała kawiarnia w pełni wyposażona przez naszą firmę wystarczy lokal własny lub wynajmowany
Mała kawiarnia staje się coraz większą konkurencją dla dużych lokali. Jest to wynikiem trendów, zmieniającej się mody i zachowań samych konsumentów.Pośpiech sprawia że klienci uwielbiają szybką obsługę na wynos.Jakość, szybkość obsługi klientów w naszych punktach to droga do sukcesu.Sztuką nie jest inwestowanie w duże lokale sztuką jest zainwestować w zadowolenie klienta.W menu kawiarni:Lody włoskie,desery,rurki z bitą śmietaną,kaw mrożona.Dodatkowo można ofertę wspogacić o granitor do zimnych napoi oraz o ciasta regionalne. Wyposażenie
- Meble wysokiej jakości na wymiar
- Maszyna do lodów włoskich 3 smakowa
- Ekspres do kawy Lavazza
- Gofrownica
- Leżaki firmowe 2 sztuki oraz stoliki
- Profesjonalne szkolenie Dokumentację sanitarną
Wsparcie dla franczyzobiorcy
- Nasi partnerzy przechodzą profesjonalne szkolenia ze specjalistą od lodów oraz przez szkoleniowca z firmy lavazza;otrzymujesz w pełni wyposażony mobilny punkt tylko u nas nie musisz -dokupować żadnego dodatkowego sprzętu masz wszystko aby odnieś sukces;nasza firma traktuje Cię jak partnera- masz zarabiać, a nie wydawać! Dlatego prawdopodobnie mamy najlepszą ofertę na rynku.
- Brak ryzyka nasze przyczepy odkupujemy od naszych partnerów
- Niskie koszty wejścia do biznesu lodowego
- Wsparcie na każdym etapie współpracy przez naszych szkoleniowców
- Atrakcyjne ceny półproduktów niezbędnych do prowadzenia lodziarni Lody Przygoda & Lavazza.Oto na co może liczyć partner sieci Lody Przygoda:
- Gratis w postaci witryny do lodów tradycyjnych, reklama zewnętrzna oraz reklama loda 3D
- Darmowa dostawa produktów z firmowej hurtowni do Państwa punktu
- Pomoc w dostosowaniu lokalu pod wymogi sanitarne
- Projekt menu, doradztwo w doborze urządzeń gastronomicznych
- Rozpoznawalny znak "Lody Przygoda"
- Szkolenie pracowników w zakresie receptur i sprzedaży.
- Aby otworzyć z nami biznes wystarczy 30 tys. zł - mówi Łukasz Przygoda. - Taki jest szacunkowy koszt własnego biznesu w wersji lokalu o powierzchni 10-25 m kw.- W tej kwocie otrzymacie Państwo gotowy biznes.
Co wchodzi skład tej oferty?
- maszyna do lodów włoskich z 12-miesięczną gwarancją (koszt maszyny to tylko 16 900 zł netto )
- przystosowanie lokalu o wartości około 3 tys. zł * menu i reklama zewnętrzna wyceniona na około 2 tys. zł
- miesięczna opłata franczyzowa w wysokości 500 zł (płatna przez 5 miesięcy w sezonie letnim) Łukasz Przygoda podkreśla, że część opłaty franczyzowej przekazywana jest z zgodnie z umową na fundację ANNY DYMNEJ "MIMO WSZYSTKO"
- brak opłaty licencyjnej - W cenie maszyny otrzymujecie Państwo mieszankę lodową na wyprodukowanie 1000 sztuk lodów włoskich oraz wafle (1000 szt. x 4 zł = 4 tys. zł ) - zaznacza Łukasz Przygoda.
- To czysty zysk ! Dzięki umowie podpisanej z producentem lodów Zielona Budka właściciel marki Lody Przygoda jest w stanie zaoferować dodatkowo, opcjonalnie ? dla większych lokali gratis witrynę do lodów włoskich, 7- lub 12-smakową podświetlaną reklamę zewnętrzną, koszulki firmowe oraz podajnik do wafli.
Pawilon gastronomiczny
- Przyjrzyjmy się dokładniej ofercie. Sieć zapewnia:
- nowy punkt gastronomiczny z wykonaną wizualizacją
- 3-smakową maszynę do lodów
- mieszankę do lodów pozwalającą wyprodukować 1000 sztuk lodów włoskich (Gratis!)
- zewnętrzną reklamę - lód 3D o wysokości 150 cm (Gratis!)
Wyposażenie:
maszyna do lodów, umywalka, blat roboczy, lodówka
klimatyzacja gratis Cena 45 tys. zł - do negocjacji
Wymagania stawiane przez sieć Lody Przygoda
Do wyboru są dwie opcje. Zainteresowany posiada lokal stacjonarny w centrum miasta lub przy galerii handlowej, bądź też zezwolenie na postawienie pawilonu gastronomicznego. Ważną informacją dla potencjalnych zainteresowanych jest fakt, że sieć posiada lokalizacje w bezpośrednim sąsiedztwie sklepów Kaufland.
Kalkulacja zwrotu kosztów poniesionych na inwestycję
Koszty
- sprzedawca - cały etat - 1200 zł (jeśli nasz partner sam sprzedaje koszty zmniejszają się)
- sprzedawca - pół etatu - 700 zł
- czynsz przyjmujemy średni -1000 zł
- zus - 1000 zł (dla osób, które nie miały jeszcze działalności ZUS przez 2 lata - 350 zł)
- prąd - 300 zł
- woda - 250 zł
KOSZTY ŁĄCZNE OK. 4500zł
Przychody
- utargi dzienne w zależności od pogody i lokalizacji lodziarni wahają się od 800 zł do 3000 zł.
- średnio przyjmujemy ok. 950 zł (260 lodów), oczywiście sobota i niedziela to 50% więcej, czyli 8 dni (sob - nd) po 1400 = 11.200 zł 22 dni (pn - pt) po 950 = 20.800 zł
Utarg miesięczny 32 000 zł
Rozliczenie
- Koszt produktów (masa, wafle, polewy, dodatki) to 20% ceny, czyli - 6400 zł.
- 32.000 zł (obrót w miesiącu) - 6400 zł (koszt produktów) = 25.600 zł (zysk brutto) 25.600 zł - 4500 zł (koszty miesięczne w sezonie) = 21.000 zł - to zysk miesięczny Trzeba dodać nieprzewidziane koszty oraz wziąć pod uwagę, że przy dniach deszczowych utargi będą mniejsze - odejmijmy, więc 6000 zł - co i tak nam daje - 15.000 zysku netto miesięcznie Do tego należy doliczyć ewentualną sprzedaż gofrów.
To ważne
Czas na otwarcie punktu od podpisania umowy to około 2 miesięce - nie trać czasu nasze punkty otwieramy już w Marcu - zachęcają Lody Przygoda.
Biznes Group Łukasz Przygoda
tel 505 593 105
email l.przygoda@biznesgroup.pl
Fot. Materiały powierzone
Sprawdź też inne pomysły na biznes